Medikal Cihaz Tamiri

You are here:

Teknolojinin sağlık sektöründe kendisini net bir şekilde hissettirmesi, bu alanda çok sayıda elektronik cihaz kullanılmaya başlanmasına neden oldu. Her elektronik cihaz gibi sağlık sektöründe bulunan medikal cihazlarda da zaman içinde arızalar oluşmaktadır. Bu arızaların giderilmesi için medikal cihaz tamiri hizmeti verilmekte ve ilgili cihazın tekrardan işlevsel hale gelmesi sağlanmaktadır. Böylece yeni bir cihaz alma maliyetinin önüne geçilmiş olmaktadır.

Günümüzde teknolojik cihazların yerine getirdikleri işlevler, insanları fazlasıyla şaşırtmaktadır. Dışarıdan bakıldığında son derece basit olduğu düşünülen bir cihaz, inanılmaz işler yapmakta ve insanların sağlıklarına çok önemli katkılar yapmaktadır. Bunu sağlarken içerilerinde bulunan kartlar ve diğer unsurlar, üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yapmaktadır. Kısaca tıbbi cihazlar son derece hassas yapıdadır ve bunlarda meydana gelen arızanın giderilmesi için mutlaka medikal teknik servis tarafından verilen hizmet alınmalıdır. Aksi durumda medikal cihaz tamiri yapılamaz ya da beklentileri karşılayan bir sonuç çıkmaz.

Medikal Cihaz Tamiri Nasıl Yapılır?

Medikal cihaz tamiri için öncelikle bu cihazların genel olarak tanınması gerekir. Söz konusu cihazların, normal elektronik aletlerden farklı olması, içerlerinde yer alan sistemlerde de bir takım farklılıklar olmasına neden olabilir. Bundan dolayı söz konusu tamirin sadece medikal cihaz servisi tarafından yapılacağının unutulmaması gerekir.

Arızalı olan ya da olduğu düşünülen cihazların tamir edilmesi için bazı aşamaların izlenmesi gerekir. Öncelikle ilgili cihazın ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve söz konusu sorunun darbeye, sıvıya maruz kalmaya ya da dışarıdan gelen benzer etkiye bağlı olarak gelişip gelişmediğine bakılmalıdır. Böyle durumlarda parça değişiminden başka seçenek kalmadığı için öncelikle bu işlemin yapılması gerekir. Daha sonra ise izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İlgili cihaz bir süre izlenmeli ve sorunlarının ne olduğunun tam olarak belirlenmesi beklenmelidir.
  • Sorunlar belirlendikten sonra bunların sebepleri araştırılmalıdır.
  • Medikal cihaz tamiri için arızaların tespitinde hata kodları da kullanılır. Bazı cihazlarda bulunan hata kodu sistemi, sorunun ne olduğunu direkt olarak söyler ve böylece arıza, nokta atışı olarak tespit edilmiş olur.
  • Bu aşamadan sonra arızanın nedenlerinin ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için parça değişimi de dahil olmak üzere bir takım seçenekler vardır. Gelişmiş cihazlarla yapılan etkili tamir yöntemleri sayesinde parça değişimi olmadan da bazı arızalar giderilebilir.
  • Arıza giderildikten sonra testler başlar. Bu aşamada tamirin kesin olarak yapıldığından emin olunmalıdır. Testler başarılı bir şekilde sonuçlanırsa tıbbi cihaz tamiri sonlandırılır.

Yukarıdaki adımlardan da anlaşılacağı üzere bahse konu işlem, son derece uzmanlık ister. Hatta uzmanlık ve tecrübe bile bazı durumlarda yeterli değildir ve arızanın giderilmesi için teknik donanıma sahip olunması gerekir. Medikal cihaz onarımı için geliştirilen teknoloji, diğer arıza giderme yöntemlerinden oldukça farklıdır.

Tıbbi Cihaz Servisi Tarafından Verilen Hizmetler

Medikal cihaz tamiri, söz konusu servisler tarafından verilen tek hizmet değildir. Servisler, bunun haricinde çok farklı hizmetleri de etkin olarak verirler. Verilen hizmetler ile medikal cihazların genel özellikleri arasında ciddi bir bağ olduğunun unutulmaması gerekir.

Tıbbi cihaz servisi; söz konusu medikal cihazlardaki kompresör, motor, elektronik kart, basınç regülatör, moleküler şiv ve oksijen sensörü gibi farklı arızaların tamamı için çözümler üretmektedir. Bunun haricinde ise cihazların belirli aralıklarla bakımlarını yapmakta ve arızaların meydana gelmesinin önüne geçmektedir. Ayrıca ölçüm, filtre değişimi ve kalibrasyon gibi işlemlerin de yine servisler tarafından verilen hizmetler arasında olduğunun bilinmesi gerekir. Bu ve tıbbi cihaz onarım hizmetlerinin sağlık sektörü için önemi çok fazladır.