Elektronik aletlerin içerisinde çok sayıda önemli parça vardır. Bunlardan birisi de elektronik kart olup, bu kartın görevi üzerine montajı yapılacak elektronik komponentlerin birbirleri ile olan elektriksel iletişimini sağlamaktır. Bu bakımdan son derece önemli bir işlevi olduğu söylenebilir. Elektronik kart tamiri ise söz konusu kart üzerinde farklı nedenlerden dolayı meydana gelen hata ve arızaların giderilerek, ilgili cihazın yeniden sorunsuz olarak çalışmasının sağlanmasıdır.
Elektronik Kart Nedir?
Cihazların türlerine göre kullanılan kartlar vardır ve bunların görevleri genel olarak aynıdır. Yukarıda elektronik kart nedir sorusuna genel olarak yanıt verilmiştir. Günümüzdeki çoğu elektronik cihazın içerisinde yer alan bu kartlar, elektriksel iletim dışında da farklı işlevleri yerine getirir. Söz konusu işlevlerden birisi voltaj ve topraklama sorunlarına karşı cihazı koruması olup, cihazın büyük arızalar vermemesini saplar. Bunun haricinde ilgili cihazın daha yüksek performans ile çalışması noktasında da bu parçanın önemli bir rolü olduğu söylenebilir. Bunlar dikkate alındığında elektronik kart tamirinin son derece önemli bir hizmet olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Elektronik kartlar için yapılan farklı benzetmeler vardır, fakat bunların belki de en doğrusu; cihazların beyni olduğu yönündeki benzetmedir. Bu kartlarda meydana gelen arıza, ilgili cihazın performansının düşmesine ve çoğu zaman kullanım dışı kalmasına neden olur. Genelde dikdörtgen şeklinde olan ve birkaç elektrik demetinin bağlandığı söz konusu kartların görevleri farklılık gösterebilir.
Elektronik Kart Tamiri Nasıl Yapılır?
Elektronik kart tamiri servisi tarafından verilen bu hizmet, ilgili cihazın yeniden çalışmasını sağlar. Bir beyine benzetilen kart, voltajın algılanarak ilgili cihazın çalışmasını sağlayan parçadır. Buradan meydana gelen arıza, ürünün kitlenerek açılmamasına neden olur. Bazı durumlarda ise ürün çok yavaş açılır ve kullanılamaz. Elektronik kart tamiri, son derece uzmanlık isteyen bir iştir. Bu konuda bilgisi olmayan kişiler tarafından yapılan işlemin ciddi sıkıntılara neden olması söz konusudur.
Tamir işlemi için kullanılacak farklı teknikler vardır. Bunlar, zaman içinde geliştirilmiş olup, tamiri yapacak kişinin tecrübesi ile birleştiğinde son derece olumlu sonuçlar verir. Elektronik kart tamiri nasıl yapılır sorusuna cevap vermeden önce, bahse konu sorunun nedenlerinden bahsedilmesi daha doğru olur. Kartların bozulmalarının farklı nedenleri vardır, fakat bunlardan öne çıkanları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Komponent arızaları
- Soğuk lehimler
- Yazılım kaynaklı sorunlar
- İletim hat problemleri
- Açık-kısa devreler
Yukarıda yer alan arızaların tespiti ve tamiri için bilinmesi gereken bir takım püf noktalar olduğu söylenebilir. Elektronik kart tamiri püf noktaları, öncelikle aşağıda yer alan tamir tekniklerinin bilinmesi, daha sonra ise bu alanda tecrübeli olunmasıdır. Aksi durumda yapılan işlem başarılı olmayacağı gibi fazlaca da zaman alacaktır.
Elektronik arıza tamiri yapılırken öncelikle bahse konu sorunların tespit edilmesi gerekir. Bu noktada kullanılacak farklı yöntemler vardır. Bunlar şu şekildedir:
- Kısa devre testi
- Fonksiyonel test
- Programlı malzeme testi
- V-I Empedans analizi
Yukarıda yer alan yöntemler ile arızanın kaynağının bulunması oldukça kolay olacaktır. Bunlardan hangisinin uygulanacağı konusu ise elektronik kart tamiri noktasındaki tecrübe ile direkt olarak ilgilidir.
Elektronik kart onarımı için özel malzemelerin bulunması gerekir. Antistatik ortamlı laboratuvarlarda (ESD-SAFE) yer alan yüksek teknolojiye sahip ölçü ve test sistemleri, arızaların doğru olarak tespit edilmesinde çok önemli bir rol oynar. Tespit aşamasından sonra Rework istasyonları ile bunların sökümleri gerçekleştirilir. Daha sonra tamirleri ve ilgili testleri yapılır. Böylece elektronik kart tamiri gerçekleşmiş olur. Kart ilgili noktaya takıldıktan sonra tekrar test edilir ve sorunun çözüldüğünden emin olunur.