Endüstriyel Makine Tamiri

You are here:

Günümüzde bilgisayarların her alanda yer alması, şaşırtıcı bir durum olmaktan çıkmıştır. Söz konusu bilgisayarlar endüstriyel alanlarda da etkin olarak kullanılır ve burada kullanılanlara endüstriyel PC ya da kısaca IPC adı verilir. IPC ile normal bir PC’nin teknik özellikleri genel olarak aynıdır. İşlemci, RAM, depolama birimleri ve diğer bağlantı özelliklerinin benzer olduğu söylenebilir. Buna karşın IPC, kullanıldığı ortamdaki zor çevresel faktörler dikkate alınarak üretilmiştir. Bundan dolayı IPC çok daha dayanıklıdır. Fakat zaman içinde arıza yapması da rastlanılan durumlardandır. Böyle durumlarda endüstriyel PC tamiri yaptırılmalı ve IPC’nin görevine kaldığı yerden devam etmesi sağlanmalıdır.

Sanayi devriminin halen devam ettiği günümüzde otomasyon sistemleri önemli bir yere sahiptir. Otomasyon sistemleri içerisinde IPC önemli bir yer tutar. Bundan dolayı endüstriyel PC onarımı çok önemlidir. Endüstriyel bilgisayarların üstlendiği farklı roller vardır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Genel otomasyon
  • Veri toplama ve bunları değerlendirme
  • Hareket kontrolü
  • Proses donanımları
  • Üretim

Endüstriyel PC tamiri sayesinde bunların tamamı sorunsuz bir şekilde devam eder. Tamir işleminin mutlak surette bu alanda uzman olan bir servis tarafından yapılması gerekir. Aksi durumda yapılan işlem zaman kaybından başka bir şey olmayacaktır.

Endüstriyel PC Tamiri Nasıl Yapılır?

Endüstriyel üretimin kilit noktasında yer alan IPC arızalandığında üretimin ciddi şekilde yavaşlayacağı ya da tamamen duracağı söylenebilir. Üretim ortamında bulunan farklı faktörlerin bu bilgisayarlara olan olumsuz etkisi, bir süre sonra arızaya dönüşebilir. Bu arızaların tespit edilerek hızlı bir şekilde endüstriyel PC tamiri işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi durumda üretime bağlı yaşanan kayıpların seviyesi çok yüksek olacaktır.

Tamir işlemi için öncelikle söz konusu bilgisayarın arızasının tespit edilmesi gerekir. Bunun için tecrübe ve tekniğin önemi büyüktür. Her ne kadar standart masaüstü bilgisayarlarına benzese de bu IPC’lerin kendine özgü bir sistemleri vardır. Bu sisteme hakim olunduğunda endüstriyel bilgisayar onarımı son derece kolay olacaktır. Tamir için izlenmesi gereken aşamaların şu şekilde olduğu söylenebilir:

  • İlk olarak bilgisayardaki sorun tespit edilir.
  • Açılmama, geç açılma, işlevi yerine getirmeme ve benzer sorunlar tespit edildikten sonra bunun nedenleri araştırılmaya başlar.
  • Endüstriyel PC tamiri yapılırken RAM, depolama birimleri, ana kart, bağlantı birimleri ve işlemci ayrı ayrı değerlendirilir. Böylece sorunun tam olarak nerede olduğu kısa sürede anlaşılır.
  • Arıza tespiti yapıldıktan sonra bunun hızlı bir şekilde giderilmesi süreci başlar.
  • Kullanılan tamirat teknikleri ve parça değişimleri ile sorun giderilir ve son olarak IPC test edilir.
  • Testler sonucunda sorunun çözüldüğü tespit edilirse, işlem tamamlanmış olur.

Yukarıda yer alan aşamaların olabildiğince hızlı ve doğru olarak gerçekleştirilmesi gerekir. Çünkü IPC’nin arızalı olduğu her an üretim kayıpları yaşanmakta ve bu da ciddi bir maliyete neden olmaktadır. Maddi kayıpların giderilmesi için endüstriyel PC tamiri hızlı olarak yapılmalıdır.

Endüstriyel PC Tamiri Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Endüstriyel PC tamiri ile normal PC tamiri arasında ciddi farklılıklar vardır. Bundan dolayı tamir için IPC servislerinin tercih edilmesi gerekir. Bunun haricinde yapılan işlemin mutlaka olabildiğince hızlı olması gerekir. Bu ise ancak ilgili servisin elinde yeteri kadar yedek parça olması ve teknik donanıma sahip olması ile mümkün olacaktır.

Endüstriyel PC onarımı yapıldıktan sonra bilgisayarın test süresinin yeteri kadar uzun tutulması ise farklı bir konu olarak dikkat çeker. Çünkü testler tam olarak yapılmaz ise endüstriyel PC tamiri işleminin doğruluğu kontrol edilemez ve bu da sorunun tekrarlamasına enden olabilir.